Pocetna Mapa weba Kontakt

Akcija!

vrijeme do istekadana          sati         min           sek

Katalog


Preuzmite kompletni katalog ABK proizvoda u PDF formatu.

Radno vrijeme ureda


PON - PET: 06:00-15:00

Prodajna područja: Splitsko-dalmatinska, dubrovačko-neretvanska županija


Ana Matas referent prodaje:
Goran Jugović

email: goran.jugovic@abk.hr

gsm.: 098/980 53 57

Prodajno područje: Šibensko-kninska županije, Zadarska županije, Primorsko-goranska županije, Ličko-senjska županije


Elvis Ćoko referent prodaje:
Marko Fantina, dipl.ing.

email: marko.fantina@abk.hr

gsm.: 098/285 056

Centrala/Prodaja


Marko Ljubić

email: marko.ljubic@abk.hr

gsm.: 099/219 6809
tel.: 023/662 729
fax.: 023/662 722

Centrala/Prodaja


Anita Privara

email: anita.privara@abk.hr

gsm.: 091/601 08 42
tel.: 023/662 721
fax.: 023/662 722

Centrala/Prodaja


Ana Čeko

email: ana.ceko@abk.hr

gsm.: 098/418 033
tel.: 023/662 720
fax.: 023/662 722

LIJEPO, MODERNO I EKOLOŠKO OBLIKOVANJE OKOLIŠA

I u našoj zemlji očit je, u posljednje vrijeme pojačan trend za uređivanjem i uljepšavanjem trgova, šetališta, vrtova, dvorišta, prometnica, terasa, turističkih i drugih javnih objekata. S obzirom da je Hrvatska zemlja koja nema jako dugu tradiciju u uređenju okoliša betonskim opločnicima sve snažniji je utjecaj i ulaganja stranih koncerna na tom području a isto tako se i domaći proizvođači ubrzano i snažno uključuju u razvoj novih tehnologija, posebno zadnjih desetak godina.

Betonski opločnici kao finalni proizvod imaju mnoge i značajne prednosti u odnosu na ostale materijale, prije svega u usporedbi s asfaltom pa čak i prirodnim kamenom. Jednostavnost proizvodnog procesa, visoki ekološki standardi, prirodni materijali, atraktivnost, raznolikost veličina, oblika i boja, jednostavno i brzo postavljanje, trajnost, lako održavanje, a uz to vrlo povoljna i konkurentna cijena samo su neki od elemenata koji ovaj proizvod čine iznimno zanimljivim vrlo širokom sloju potencijalnih kupaca i korisnika.

Betonski opločnik, (još se naziva i «umjetni kamen») se izrađuje od prirodnih mineralnih sirovina stoga se i ponaša skoro jednako kao i prirodni kamen. To znači da se za toplih vremena lagano širi, a za hladnih steže. Ovisno o vremenskim prilikama i opterećenju te o glatkoj, odnosno gruboj strukturi gornje površine opločnik prirodno reagira na onečišćenja. Strane čestice, (npr. mokro lišće, pelud, masnoća) mogu prouzročiti mjestimična obojenja koja će pod utjecajem vremenskih prilika opet nestati. Kad se na betonskim proizvodima ponekad stvaraju svijetle mrlje ili siva koprena,radi se o tzv. izbijanju vapna. Ono se tehnički nemože izbjeći. Tijekom vremena to izbijanje pod utjecajem vremenskih prilika nestane, budući da se radi o prirodnom fizičkom procesu.
Sam proces proizvodnje gotovih betonskih prefabrikata u današnje se vrijeme odvija uglavnom na modernim, poluautomatskim ili potpuno automatiziranim postrojenjima koji izbacuju temeljito obrađene proizvode iz betonske smjese i kvarcnog pijeska. Zatim se proizvod skladišti u komorama za sušenje, dan ili dva (ovisno vremenskim uvjetima), da bi se konačno skladištio na uglavnom otvorenim prostorima dok nije potpuno spreman za postavljanje.

Samo postavljanje počinje nanošenjem sloja šljunka (frakcija 2/5) u debljini od 3–5 cm na temeljnu podlogu i to ravnomjerno i bez nabijanja. Opločnici se slažu počevši iz jednog od uglova s pravim kutem, po mogućnosti s najdeblje točke površine. Opločnici se ne smiju polagati preblizu jedan drugome i potrebno je održavati ravnomjerne fuge od najmanje 3 mm. Fuge se zatim popunjavaju metenjem nevezanog pijeska, šljunčanog pijeska u granulacijama od 0/2, 0/3, 0/4 mm ili tucanika granulacije 1/3 mm, samo u suhom stanju. Nakon što se površina očisti od zaostalog pijeska pomoću odgovarajućeg stroja s vibracijskom pločom, površina se nabije jednom po dužini i širini. Preporučljivo je da se radnja s umetanjem pijeska i nabijanjem ponovi za otprilike dva do tri tjedna. Tako popločana površina odmah je spremna za korištenje. Važno je za napomenuti da se pri postavljanju bojanih opločnika moraju mješati opločnici s više paleta odjednom zbog eventualnih razlika u nijansama boja.

Za bojanje betonskih elemenata većinom se koriste tekući ili pigmenti u prahu (metalni oksidi). Doziranje boje se kreću od 2–7% na količinu cementa, ovisno o kvaliteti boje. Od standardnih boja iz ponude najviše se koristi crvena boja, nešto manje žuta, smeđa i crna, a najrijeđe zelena i plava boja jer su pigmenti ovih boja daleko skuplji i uglavnom zahtijevaju mješanje s bijelim cementom da bi se dobila kvalitetna boja opločnika.
Betonski opločnici i ploče isto tako se razlikuju i po oblicima, debljinama i dimenzijama. Najbitnija stvar pri odabiru određene vrste betonske ploče ili opločnika je da se točno odredi njegova namjena, tj. da se odabere debljina koja će podnijeti sva moguća opterećenja popločane površine. Kod popločavanja terasa, šetališta i sl., tj. površina koje su namjenjene isključivo cirkulaciji pješaka i vrlo lakih prometnih sredstava, (bicikli, laki motocikli i dr.) koriste se uglavnom debljine od 4 cm do 5 cm, dok se za površine predviđene za promet osobnih vozila i lakih teretnih vozila koriste opločnici debljine 6 cm. Površine koje su, uz ostalo, namijenjene za prometovanje i najtežih vozila te izuzetno frekventne površine popločavaju se opločnicima minimalne debljine od 8 cm, a vrlo često i od 10 cm.

Jedna od vrlo važnih odlika betonskih opločnika je i njihova iznimna prilagodljivost svakoj okolini, ambijentu i građevini. U proizvodnom programu modernih pogona zaista je moguće pronaći za svakog ponešto, izraziti vlastitu osobnost i stvoriti okruženje koje pruža neponovljiv doživljaj uživanja u ljepoti vlastitog doma i okoliša.
Dok je u zemljama zapadne Europe zastupljenost betonskih opločnika u odnosu na druge proizvode istih namjena iznimno velika te se kreće u mjeri od cca. 1,8 do 2,5 m2 po glavi stanovnika, u Hrvatskoj je taj prosjek negdje na stopi od 0,5 m2 po glavi stanovnika, što samo po sebi govori da je naša zemlja iznimno veliki potencijalni konzument ovakve vrste proizvoda.
Makar su u današnje doba sam beton i svi njegovi prefabrikati izloženi velikoj antipropagandi zbog tzv. «betonizacije», posebno Jadranske obale, betonski opločnici, bilo oni skladnih i urednih ili nepravilnih linija; klasičnih, rustikalnih ili modernih i apstraktnih oblika; prirodno sivi ili obojani spektrom različitih boja; deblji ili tanji, svakako su prihvatljiv kompromis u suživotu čovjeka i prirode.

Vaš dom i ABK, neraskidiv spoj!